Sunday, January 12, 2014

Kerepek China Arrowhead / Ngarku

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni sajalah nak kongsi resepi kerepek ngarku yg sangat sedap. Buat pertama kalinya saya buat kerepek ni dan rasanya tersangatlah sedap. Kalau tau dari dulu sedapnya mcm ni, mmng dah buat awal2. Kebetulan belanja brng dapur aritu, nampaklah ramai orng beli arrowhead ni. Saya nak beli, tapi tak tau plk nak buat apa dgn buah ni. Rupanya mcm bawang, mcm sengkuang pun ada. Bila beli takut tak diapa2kan nnti. Last, beli jugalah....buat tak buat tu, belakang kira..

Saya pun google cari resepi kerepek ngarku ni, alahaiiiiii mudah je rupanya. Buat mcm kita goreng kerepek ubi dan kerepek pisang tu. Sebenarnya dah lama benar tak buat apa2 jenis kerepek sendiri, tu yg malas sebenarnya. Tak sanggup nak ngadap minyak panas kat kuali dngn jangkamasa yg lama....he3....alasan tu....
Saya pun ikut je cara2 membuat kerepek ni. Bila dah siap tu, tak sabar nak merasa. Ya Allah.....sedap yg amat rasanya, rasa lemak2 rangup gitu. Betul kata kwn2 sebelum ni, kalau dah rasa kerepek ngarku ni, mmng makan kerepek lain pun dah tak nak...mmng sedap.

Sempena stok masih ada ni, cubalah ya bagi yg belum pernah cuba tu, mmng berbaloi. Buah ni pun bermusim, masa dekat perayaan cina ni je ada....masa lain mmng susah sikit. Resepi ni mudah je, saya kopipes dari My Resipi. Saya tak guna sagat kerepek, tapi guna peeler/pengupas kentang atau buah2an tu utk ptng nipis arrowhead ni. Terpulang pd kwn2 ya....




Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )
  • 1 kg Ubi Arrowhead
  • Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka) 
  • Minyak masak secukupnya utk menggoreng
Cara-cara
  1. Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
  2. Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
  3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak.

12 comments:

  1. Assalamualaikum Yatie...mesti rangupkan...nmpak mcm kerepek kentang...

    ReplyDelete
  2. Esok nk g giant beli..teringin nk try buat. :)

    ReplyDelete
  3. Salam kak yatie .. wani pun ada beli jugak tapi tak buat per lagi .. musim2 raya cina ni memang banyak...pernah search orang buat kerepek jugak ni.. kalo tak pun masak buat sup ayam pun boleh

    ReplyDelete
  4. Salam Yatie...nampak ranggup kerepek ni. Rupanya guna peeler lebih cantik ye potongannya. Tak pernah rasa lagi kerepek ngarku ni. Mesti sedap kan.

    ReplyDelete
  5. Salam kak yati smlm lps tgk kak yati buat zasss terus pg beli... terliurr kitee

    ReplyDelete
  6. Memang sedap kerepek arrowhead ni...lemak2 gitew kan... pestime makan 2 tahun lps beli di pasar Bentong...masa bw balik tu emak mcm pelik jer... dia ingat k.gee tersalah beli sayur cina katanya... bila dah goreng.. wah! sedap rupanya...

    ReplyDelete
  7. ubi ni kalau buat kepek mmg sedap .. selalu mentua ana beli buat goreng mcm goreng sayur.. letak ayam atau udang.. layan jugak..

    ReplyDelete
  8. Assalam yatie, npk cam sedap jer..teringin pula nk cuba...masuk list dulu heee.. tq zila66 :)

    ReplyDelete
  9. salam kak yatie..e.la dah lama sgt baca blog akka..dah fren kt FB pun...hehehhe baru nak follow ...best kan kak kerepek ni...mmg rasa dah sedap tak payah tambah apa2 lagi

    ReplyDelete
  10. first time saya kenal arrowhead ni masa kerja sebagai part time cashier kat carrefour..mmg ramai customer cina yang beli benda ni. jakun sekejap. hehe

    ReplyDelete
  11. Terliurnya tengok kerepek ni...
    Kak Seha nak order sebalang Tie boleh..
    sambil jait manik sambil kunyah kerepek ni...boleh gitu..

    ReplyDelete
  12. Assalam yatie..betul lah mmg sedap, dh mkn susah nk berhenti hehee... mekasih ya zila66 :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails