Wednesday, April 16, 2014

Roti Sosej Berkeju Rangup

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Malam2 tayang roti sosej berkeju rangup. Manalah tau ianya  mendatangkan idea bagi ibu2 di luar sana utk buat sarapan pagi esok...kan. Kalau bahan2 dah ada, mmng senang je...semua boleh buat. Kalau takde tu, tunggulah lain hari ya. Kalau boleh, kita janganlah menyusahkan suami utk adakan itu dan ini, gunalah apa yg ada kat rumah tu. Roti sosej ni kerap sangat saya buat, kadang2 tu tak payah letak slice cheese pun dah sedap. Kalau ada tu...bolehlah guna....mmng sedap sangat. Terima kasih pd penyumbang resepi asal. Kawan2 juga boleh lihat di SINI.



Tuesday, April 15, 2014

Spaghetti Bolognese lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu yg ringkas ala2 omputih gitewww. Kali ni saja nak bagi anak bujang makan spaghetti bolognese air tangan mama. Sebelum balik UK ni, masak je mana yg terlintas asalkan Talhah selera. Biasalah, kalau kat sana dia masak sendiri....tau2 jelah kalau masak sendiri ni, kdng2 menambat selera...kdng2 pulak hilang selera. Jadi masa dan kesempatan yg ada ni makanlah masakan mama sepuasnya. Resepi asal dari Chef NorZailina Nordin dan saya pernah buat di SINI. Pada peminat spaghetti bolognese tu, bolehlah cuba....puashati dan puas makan bila masak sendiri ni.



Sunday, April 13, 2014

Ketam Masak Lemak Cili Padi bersama Nenas

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Minggu ni minggu makanan laut. Maklumlah anak bujang balik bercuti, jadi teringin sngt nak makan ketam dan udang. Hari ni mama masakan ketam pulak, biar puas makan. Bila tngk anak2 berselera makan, hati ni senang sangat rasanya....lebih2 lagi bila nampak depan mata menjamu selera masakan mama. Resepi ni pernah di cuba sebelum ni, mmng sedap sangat. Terima kasih K.Ummi berkongsi resepi. Walau lama akak tak bersiaran, tapi Yatie tetap singgah cari2 idea masakan. Kadang2 tu takde idea nak masak apa, jadi carilah resepi2 di blog kawan2...ianya bnyk membantu.


 
Bahan-bahan
  • 10 ekor ketam (sederhana besar) - kerat dua atau biar sekor2 je.
  •   2 batang serai - diketuk 1 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat 
  • 1 keping asam gelugor
  •  1/2 biji nenas sederhana masak - dipotong kecil
  •  garam dan gula secukup rasa
  •   minyak untuk menumis


Bahan2 Kisar
  • 10 biji cili padi 
  • 2 tangkai cili merah
  • 4 ulas bawang merah 
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • 1 inci halia
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisardan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan santan cair dan asam gelugor dan biar mendidih sebentar.
  3. Masukkan ketam dan nenas. Kacau sesekali biar mesra dgn kuah.
  4. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau dan biar mendidih sebentar.
  5. Tutup api dan kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak berkepala. Bolehlah dihidangkan.
Related Posts with Thumbnails